Start. Activiteiten. Jeugd&Jongeren. Diaconie. Organisatie. Onze kerk. Contact. ANBI. ANBI Diaconie.

Nieuws / Taakgroep Eredienst

 |  Kerkdiensten  |  Jaarthema  | Fotoalbum  | Praatpaal Souburg |

© Protestantse gemeente Oost-Souburg

Liturgie als verheven tijdverspilling

Tijdens een vakantieweek in februari was ik een aantal dagen met mijn zus in het dominicanerklooster in Huissen. Daar raakte ik in gesprek met Henk Jongerius, die tal van liederen op zijn naam heeft staan. Ook in het Liedboek staat een aantal liederen van zijn hand. B.v. 647 ‘Voor mensen die naamloos, kwetsbaar en weerloos door het leven gaan’. Of 830: ‘Leven is wachten, dagen en nachten, denken en dromen of het zal komen, dat grote geluk.’ Of 304: ‘Zing van de Vader die in den beginne de mensen schiep, de dieren en de dingen...’. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik kocht zijn boekje over liturgie, met de fraaie titel: ‘Verheven tijdsverspilling; liturgie vieren’. Hij had deze omschrijving weer van een ander.

Het is een uitdagende titel. Liturgie: dat gaat toch over verheven dingen, over God, over hoe mensen staan ten opzichte van elkaar en God?! Dat is ook zo, en tegelijkertijd heeft liturgie geen meetbaar effect of nut. Het levert niets op. Het is niet te vertalen in geld of economie. Het vieren, de diensten – wat draag je daarin nu eigenlijk bij aan de samenleving?


Maar ja, dat is maar één bepaalde manier van kijken. Je kunt ook zeggen: in de liturgie zoek je naar zin en samenhang, het gaat daarin om het zijn, om wie je bent. Je staat even stil, je komt even op adem. Het is ruimte innemen, of de ruimte betreden. Even boven je zelf uitgetild worden. Verheven tijdverspilling die je de tijd waarin je leeft weer nieuw doet beseffen met een vleugje eeuwigheid. Liturgie vieren is eigenlijk iets heel raars, maar zonder dat rare zou de wereld misschien wel dol draaien. Je gaat even op een ongekende reis en laat los wat je zo bezig houdt door de week.

Zoals Henk Jongerius dicht in Lied 542: ‘God roept de mens op weg te gaan, zijn leven is een reis.’


Overigens schreef hij als opdracht in mijn exemplaar van Verheven tijdverspilling: ‘Om te weten hoe God met mensen omgaat.’ Dat is voor mij liturgie kernachtig samengevat.


Eeuwout Klootwijk